Hier het laatste nieuws van de Blokpost-Nul groep.

Volg hier het laatste nieuws van de Blokpost-Nul groep.

zondag 17 november 2013

Blokpost-Nul Nieuws 17 november 2013

Afgelopen Blokpost-Nul avonden waren weer als van ouds. Het is een mengeling geworden van spoor 1 en spoor 0 is niet erg want de discussies en toegepaste werkmethoden passen op beide schalen en maakt het blikveld wat ruimer. En een plus is dat je bij de spoor 0 leveranciers ook ergens in een hoekje spoor 1 artikelen tegen komt en andersom komt dit ook voor. Zo blijkt de spoor 0 leverancier Wenz-Modellbau inmiddels ook spoor 1 artikelen in zijn assortiment heeft opgenomen. Onlangs een 1:32 rail onderlegplaat voor het W├╝rttembergsche 750 mm smalspoor op verzoek van Blokpost-Nul ontwikkelde en opnam in het assortiment. 
1:32 Rail onderlegplaten  Wenz. Foto CdJ.
Onze 1:32 bouwer Kees is ook meestal van de partij en geeft door zijn uitgebreide kennis van allerlei modellen en producenten een gedegen bijdrage aan onze discussies die tijdens de koffie en versnaperingen pauze levendig ontstaan.

Foto boeken.
Onderwerp was onlangs het foto materiaal  van Carl Bellingrodt wat gepubliceerd is een aantal prachtige boeken. Daarin hebben de foto's van de  vele locomotieven welke vastgelegd zijn door Carl Bellingrodt een plaats gevonden. Schitterende details van de machines en sfeervolle opnamen van de toenmalige werkgebieden van de afgebeelde locomotieven. De discussie had als inhoud de grootte van de gepubliceerde afbeeldingen. Kees merkte op dat hij het jammer vind dat de fantastische foto's van Carl Bellingrodt op een te klein formaat worden gepubliceerd. Hij ondersteunde zijn stelling met een door hem meegebracht boek te laten zien waarin de machtige Cab Forward Mallets van de Southern Pacific waren afgebeeld, zwart wit op een groot formaat. Prachtig boek met afbeeldingen van fantastische machines zoals ze alleen maar in America voorkwamen.

DCC omschakelprint.
Marcel heeft zich in de elektronica verdiept en de omschakelprint gebouwd welke is gepubliceerd op de website van Lenz. Met deze print is een eenvoudige automatische omschakeling gerealiseerd van normaalbedrijf naar programmeerspanning. Een opstelspoor welke via deze print gevoed wordt wordt automatisch als de keuze programmeren wordt gemaakt omgeschakeld van DCC normaal naar DCC programmeer spanning. Een handig en nuttig stukje elektronica. Ook het uitlezen waarden van de Control Variabelen  in de volksmond CV's kan eenvoudig gedaan worden zonder de locomotieven of ander rollend materieel welke voorzien zijn van DCC decoders van de rail te pakken. Gewoon naar het schakelbare opstel- of zijspoor rijden op de LH100 de programmeer stand kiezen en aan de slag met de bits en bytes. Simpel maar doeltreffend.

Tweede DCC centrale.
Voor de "Minehead" 1:43,5 spoorweg wordt een eigen DCC centrale gebouwd waarin ook alle voorzieningen aanwezig zijn om de complete baan te voeden incl. extra spanningen voor verlichtingen en andere toebehoren die van een voedingsspanning moeten worden voorzien. De constructie wordt gelijk aan de DCC centrale welke nu voor de 1:32 "Kupferzell" baan gebruikt wordt ze zijn dan ook onderling uitwisselbaar en los mee te nemen. Besloten is om beide modelbanen van een eigen complete DCC en voedingssysteem te voorzien zodat beide banen onafhankelijk van elkaar kunnen functioneren plus dat er ook wel wat vermogen nodig is om alles te voeden. 
Bij de BACO in IJmuiden een fraai stalen kastje voor het luttele bedrag van 2,50 E op de kop getikt waarin alle onderdelen een plaats kunnen vinden. Overigens voor de elektronica liefhebbers de BACO kun je nog van alles kopen om zelf schakelingen enz. te bouwen. Ook voor handige gereedschappen zoals klemschaartjes, scalpels, mesjes, soldeerstations, soldeer enz. kun je daar terecht. 

G.W.R 10 Tons brake van.
De G.W.R 10 Tons brake van vordert ook het is een leuke wagen om te bouwen met al de profielen aan de buitenzijde. Alles past goed en goed doordacht door WEP Models.
G.W.R 10 Tons brake van. Foto CdJ.
Elke balk is een stukje etswerk wat gevouwen moet worden dit vergt enige handigheid maar als je de slag te pakken hebt dat gaat het als een speer. Als de wagen klaar is wordt deze toegevoegd aan de S7 serie wagens bestemd voor "Minehead". Wagen is voorzien van compensatie en Slater's scale seven wielen 

Laatste nieuws.
Op de laatste Blokpost-Nul avond van 16 november konden we alvast even kijken naar de 1:32 BR 93.3 "Glaskasten". Meer over deze kleine maar fraaie locomotief en de succes volle vertaling naar een 1:32 model door KM1 in het volgende Blokpost-32 nieuws. 
Bewondering voor de nieuwe geleverde KM1 DRG BR98.3 "Glaskasten". Foto AS.
CdJ

Geen opmerkingen:

Een reactie posten