Hier het laatste nieuws van de Blokpost-Nul groep.

Volg hier het laatste nieuws van de Blokpost-Nul groep.

donderdag 10 oktober 2013

Blokpost-Nul Nieuws 10 oktober 2013

In een voorgaande Blokpost-Nul nieuws brief gaf ik aan dat er gewerkt werd aan een oplossing om de wissels van de spoor 0 en spoor 1 banen met servo's te bedienen. Ik hou van een stuk degelijkheid en de oplossingen die te zien waren op internet waren maar in mijn ogen maar matig. Het varieerde van een met dubbelzijdig vast geplakte servo tot een met aluminium geconstrueerde montage frame.

Een aantal eisen stonden voor mij vast.

Degelijk - goedkoop - makkelijk te produceren - en een omschakelaar  voor het puntstuk en een degelijk en realistische terugmelding van de stand van het wissel. Daarbij wilde ik stofdichte schakelaars gebruiken. En niet te vergeten makkelijk af te stellen als het geheel onder het wissel gemonteerd is.

In mijn beleving is aan alle eisen voldaan!!

Het montage frame is gemaakt van MDF dit is goedkoop een eenvoudig te bewerken. Nu heb ik de luxe om zelf een CNC gestuurde freesmachine te bezitten. Goede oefening om deze machine te leren programmeren. Een frame plaatje produceren gaat dan ook snel. En het is leuk om te zien hoe de machine keurig netjes de gaatje boort en het gat freest.
Voor de ge├»nteresseerden  kijk op de link ->  CNC Frees machine aan het werk.


MDF Montage frame. Foto CdJ 
Voor de terugmelding van de wisselstanden zijn 2 microschakelaars gemonteerd welke schakelen bij de eindstanden van de stang die het wissel omzet. Een derde microschakelaar zorgt voor de omschakeling van het puntstuk. Microschakelaars zijn degelijk en stofdicht. De servomotor is gemonteerd in een gat in het midden van de montageplaat. Aan de achterzijde van de montageplaat is een hechthouten balkje gemonteerd met daarin een sleufgat. Het sleufgat dient om gehele frame te kunnen verschuiven om zo een juiste afstelling voor het aanliggen van de wisseltongen te bereiken. Voor het bewegen van de wisseltongen in gekozen voor een 1.00mm verenstaaldraad. De vering in deze draad zorgt er voor dat de wisseltongen goed worden aangedrukt.
Complete servo sturing voor een wissel in 0 en 1. Foto CdJ
Voor de servo's is een type gekozen welke bij Conrad te koop is. De kleine gaatjes in het frame zijn om de bedrading welke aan de microschakelaars gesoldeerd wordt van een trekontlasting te voorzien gewoon een knoopje in het draadje is voldoende. De servo is nauwkeurig in te stellen om dat er gebruik wordt gemaakt van de Digrail DR 4024. De DR4024 heeft 4 servomotor uitgangen en 4 digitale uitgangen waar een led of relais mee is aan te sturen. Ik heb gekozen om de verlichting van de wissellantaarns te kunnen aan en uit zetten. De CV's zijn direct te besturen via de DCC verbinding.
Servo unit in combinatie met de Digirail 4024 servodecoder. Foto CdJ
Op de Blokpost-Nul avonden is ook regelmatig een spoor 1 vriend aanwezig die zich bezig houdt met het bouwen van een 1:9 wissel in de fine scale uitvoering.
Kees hard aan het werk. Foto AS.
Zo is Blokpost-Nul een ontmoetingsplaats geworden van modelbouwers die bezig zijn om een model te bouwen zowel in spoor 0 als 1. Fantastisch toch om zo de hobby te beoefenen.

Het laatste spoor 0 resultaat in ScaleSeven is de afronding van een aantal G.W.R wagons in de 1900- 1910 style. Gebouwd om dienst te gaan doen op de "Minehead" spoorweg.
G.W.R goederen trein op "Minehead 1900 - 1910" Foto CdJ
Een serie van 5 G.W.R wagons allemaal gebouwd met bouwkits van WEP Models. Over de bouw van "Minehead 1900 - 1910" zal de komende maanden meer worden geschreven omdat er binnenkort meer tijd beschikbaar komt om ook aan deze spoorweg verder te bouwen.

CdJ

Geen opmerkingen:

Een reactie posten