Hier het laatste nieuws van de Blokpost-Nul groep.

Volg hier het laatste nieuws van de Blokpost-Nul groep.

zondag 4 mei 2014

Blokpost-Nul Nieuws 04 mei 2014


Algemeen.
In het eerste kwartaal van 2014 is Blokpost-Nul praktisch iedere vrijdag avond open geweest. Inmiddels is de vaste kern uitgebreid met een spoor 0 / 1 liefhebber Kees Birkhoff die elke week er een stuk rijden voor over heeft om aanwezig te zijn op de Blokpost-Nul bijeenkomsten.Ook andere spoor 0 liefhebbers zijn in de afgelopen maanden van dit jaar langs gekomen om het Blokpost-Nul honk te bezoeken en weer eens even te zien wat er allemaal gebeurt. Zo kwamen Henk Penteman, Jaap Dekker, Jan den Haan, Klaas Groen en Piet Lourens de 5 man sterke groep uit Hoorn/Amstelveen langs, Ton Trip om te bomen over Scale Seven, Hendrik-Jan kwam zomaar weer eens even kijken en Joop Bluijs die regelmatig zijn vorderingen met de HIJSM breedspoor modellen komt laten zien.Ook buitenlandse gasten zoals Thom Nicholls uit Londen en op 2 mei j.l. bezocht Tony Kell een Gauge Guild lid uit Engeland ons. Tony die op vakantie in Nederland is wilde een bezoek brengen aan ons Blokpost-Nul honk. Tony bouwt ook in scaleseven LNER en MR modellen. Verder actief lid bij een modelbouw club in Leeds en zal in 2015 een functie als showmanager bij een door de Gauge 0 Guild georganiseerde show op zich nemen.We zijn ook met verschillende onderwerpen bezig geweest of nog bezig want als je interesse hebt in de spoorwegen en modelspoor ben je nooit klaar met de interessante onderwerpen die de praattafel passeren.

Elektronica en besturingssystemen.
Arnold en Marcel zijn bezig geweest met het testen van de KM1 System Control 7 centrale waarbij de focus lag op de koppeling van deze centrale met de FREMO Fredi. Voor het besturen van wissels en seinen hebben de servosystemen de aandacht. De Digirail servo decoder is zeer geschikt voor onze toepassingen en is eenvoudig te programmeren en aan te sluiten. Ook het onderwerp dynamicsteam toegepast in de KM1 locomotieven en in een vereenvoudigde vorm in de KISS locomotieven komt regelmatig ter discussie zeker als er weer nieuwe ontwikkelingen op het internet vermeld worden. De discussies verschuiven regelmatig van het spoor 0 naar het spoor 1 veld en weer terug logisch want er zijn veel overeenkomsten te vinden in de toegepaste technieken.


Bezoek Intermodellbau.
Het bezoek aan de laatst gehouden Intermodellbau in Dortmund is ook een onderwerp waarover we toch nog lang napraten en proberen te begrijpen wat de strategie is van sommige leveranciers. En waarom er zo gemanipuleerd wordt met levertijden en verschuiven van sluitingsdata van de voorbesteltermijnen. Interessante onderwerpen en zeker bij het doorzoeken van enkele buitenlandse fora en discussiegroepen is er meer informatie te vinden. Er waren weer fraaie werkstukken te bewonderen op deze show en niet alleen in de schaal 0. Ook de afdeling mechanische modelbouw was weer voorzien van knappe staaltjes van modelbouw en zeker de grote Amerikaanse Mallet locomotieven oogsten veel bewondering.


Lopende projecten.
Onderwerpen waar aangewerkt wordt, het aanpassen van de S7 GWR Metro kit en ombouwen van een fine scale 1:32 rongenwagen. Het bouwen van diverse S7 GWR wagons en een breedspoor GWR 3501 Class. De GWR 3501 Class wordt uitgerust met het zgn "split axle" systeem en natuurlijk ook met de binnenliggende schuiven mechaniek. Zo zijn er weer een aantal nieuwe wagons gebouwd zoals de Fruit Van Dia Y2 een WEP models bouwpakket en de GWR "Scorpion" van een D&S model bouwpakket. Op de website van Blokpost-Nul zijn de projectbladen te vinden waar de bouw van deze en andere modellen te volgen is. Ook voor de projecten op de 1:32 schaal worden projectbladen aangemaakt.

G.W.R Fruit Van Dia Y2. Foto CdJ.

Breedspoor G.W.R 3501 Class frame met split axles in aanbouw foto CdJ


G.W.R  "Scorpion" onderstel en remwerk. Foto CdJ.
Ook het bouwen van finescale 1:32 rails en wissels is een constante bezigheid zeker nu er weer een leverancier is voor de S49 finescale rails en wissels. Van het DRG station "Kupferzell" zijn inmiddels alle railbeddingen gezaagd en gemonteerd het leggen van de rails is dan ook begonnen. Ook het W├╝rttembergsche 750mm smalspoor begint vorm te krijgen nu er een oplossing is voor de kraagbouten. Proefstuk rails moet nog worden gebouwd maar in de komende maanden zal dit gestalte krijgen en kunnen we eindelijk een langer stuk rijden met de smalspoor TssD Mallet BR99 633.

TssD Mallet DRG BR 99 633. Foto CdJ. 

Ombouwen van 1:32 wagons van NEM naar finescale komt voor. Even puzzelen hoe de demontage- en montage volgorde is en dan aan de slag.

KM1 DRG O 06 "Schwerin"gedemonteerd. Foto CdJ

KM1 DRG  O 06 "Schwerin" aslager plus miniatuur kogellager. Foto CdJ
Ook het bouwen van de beweegbare en verlichte wissellantaarns voor de 1:32 wissels is een leuk klusje. Bouwpakket van MP Modellbau wat geheel compleet is allen je zult zelf nog een ledje in de lantaarnbehuizing moeten toevoegen.
DRG Wissellantaarn in aanbouw. Foto CdJ

Wissellantaarn gekoppeld aan het wissel. Foto CdJ.
De bouw aan 1:43,5 S7 "Minehead" en 1:32 "Kupferzell" op de woensdagavonden staat op een laag pitje omdat Joost de jongste zoon van Cor voor een halfjaar werkt in Manchester. Maar geheel zonder modelbouw was hij daar niet want in de eerste weken van zijn verblijf logeerde Joost bij mijn goede vriend Bob Harper. Joost werd dan ook ingeschakeld om als operator te fungeren bij de grote 0n3 modelbaan die Bob gebouwd heeft in de kelder onder zijn huis.


Fragment 0n3 baan Bob Harper.
DRG Epoche II bovenleiding.
Een volledig nieuw onderwerp is de bouw van DRG bovenleiding op de schaal 1:32. Dit geeft weer veel uitzoekwerk want de constructie was in die periode toch anders als in de later perioden. Op de Intermodellbau heb ik een modelbouwer gesproken die voor een 1:32 modelbaan de bovenleiding had gebouwd in een perfecte uitvoering met echte afspanning en werkend zoals in de werkelijkheid. Er zal t.z.t een projectblad verschijnen op de Blokpost-Nul website. Waarom bovenleiding jullie zijn toch stoom freaks !!! Nu Cor heeft ook een behoorlijk zwak voor de oude type elektrische locomotieven en heeft besloten om een E32 in de DRG uitvoering aan te schaffen en om deze zonder bovenleiding te laten rijden nu dat past niet. Hier over later meer.


DRG Epoche II bovenleiding.
10 Jaar Blokpost-Nul.
Het 10 jarige bestaan van Blokpost-Nul hebben we bescheiden gevierd met de vaste kern en er wordt nog bekeken of we nog iets extra's gaan doen in de vorm van een open dag of zoiets. Gebleken is dat het idee wat 10 jaar geleden is ontstaan nog steeds werkt gezien de regelmatigheid van onze bijeenkomsten en de steeds nieuwe onderwerpen die boven water komen.
CdJ

Geen opmerkingen:

Een reactie posten