Hier het laatste nieuws van de Blokpost-Nul groep.

Volg hier het laatste nieuws van de Blokpost-Nul groep.

zondag 12 januari 2014

Blokpost-Nul Nieuws 12 januari 2014

Het nieuwe jaar zijn we als Blokpost-Nul weer stevig van start gegaan. Blokpost-Nul nieuws wordt in binnen en buitenland gelezen we gaan op de ingeslagen weg verder en zullen het komende jaar ook regelmatig het Blokpost-Nul nieuws laten verschijnen. Op de bijeenkomst van 10 januari kwam Joop Bluijs op bezoek om zijn vorderingen met zijn longboiler HIJSM 1-A-1 breedspoor locomotief "Vesta" te tonen en ook even gezellig bij praten.

HIJSM Longboiler "Vesta" 1:43,5.
Het longboiler project van Joop is interessant omdat we Nederlands breedspoor sporadisch zien in de 1:43,5 wereld. Joop is een echte scratch builder en dat geeft een extra dimensie aan dit project. Voor de in aanbouw zijnde machine moet ook weer een tandwielkastje komen bij de door Joop aangeleverde motor. Arnold heeft op zich genomen om dit te regelen bij ABC Gears in Engeland. ABC Gears is voor Blokpost-Nul de "prefered supplier"  in het Nederlands "vaste leverancier" geworden. We blijven Joop op de voet volgen want we weten het nu al zeker dit wordt een mooie unieke machine.
Longboiler "Vesta" in aanbouw. Foto CdJ.
Er zijn geen gedetailleerde tekeningen beschikbaar van deze locomotief maar het is in oorsprong een Engels ontwerp en Joop heeft in het National Railway Museum in York toch een tekening gevonden waar meer in formatie op zou moeten staan. Is besteld en onderweg.
Afbeeldingen van de toegepaste appendages op de ketel en aan vuurkist zijn ook een beetje lastig te vinden maar Cor heeft een aantal jaren geleden in het Didcot Railway Centre foto's gemaakt van de replica "Fire Fly" die ook voorzien is van een hoge vuurkist. Op die foto zijn appendages te zien welke waarschijnlijk ook op de longboiler "Vesta" aanwezig waren.
G.W.R Broad Gauge 2-2-2 "Fire Fly". Foto KdJ.
G.W.R Wagonbouw Scale Seven.
Inmiddels zijn voor het Scale Seven "Minehead 1900 - 1910" project weer een aantal wagons in aanbouw nl een 10 Tons Brake  en een Ventilated Fruit van Dia Y2.
Deze wagens worden gebouwd met behulp van WEP Models bouwpaketten.
G.W.R 10 Tons Goods Brake Dia AA16 in afwerkingsfaze. Foto CdJ.


G.W.R Ventilated Fruit Van Dia Y2. in aanbouw. Foto CdJ.
De bouw en voortgang van deze wagons is te volgen op de website van Blokpost-Nul  waar per bouwproject een projectblad wordt bijgehouden.

Württembergsche 750mm smalspoor 1:32.
Verder is bij Blokpost-Nul de bouw gestart van de het eerste 750 mm smalspoor traject op de schaal 1:32. Omdat we het smalspoor deel willen uitvoeren met de Württembergsche uitvoering van de rails zijn in samenwerking met de firma Wenz-Modellbau een tweetal artikelen welke zij al voerden in 1:43,5 ook omgezet naar 1:32 en reeds leverbaar. Het gaat om de railplaten en de raillassen. De railplaten worden met kraagboutjes op de biels gemonteerd de railassen kunnen worden gelijmd of gesoldeerd worden aan de rails. De raillassen zijn zgn zwevende lassen en zijn dan ook voorzien van een extra steun profiel om de krachten op te vangen en te verdelen. In het volgende Blokpost-Nul nieuws zal er een stuk traject klaar zijn. Helaas ging dit nu mis door een defect aan de Proxxon cirkelzaag nodig om de noodzakelijke bielzen te produceren. Vervangende onderdelen zijn besteld en komen er aan. Het boren van de 6 gaatjes in de bielzen gebeurt op de computer gestuurde CNC machine. Hiervoor een klein G-code programmaatje geschreven wat er voor zorgt dat in ieder geval de maatvoering correct is. De afstand tussen de railplaten bepalen de spoorwijdte en moet bij elke biels correct zijn. De spoorwijdte is voor 750mm op de schaal 1:32  -> 23,4 mm. Inmiddels heeft Arnold een aantal wisseltekeningen voor het smalspoor omgezet van 1:43,5 naar 1:32. Leuk project.
Württembergsche railplaten en raillassen. Foto CdJ.
Ook werd er nog even proefgereden met de nieuwe aanwinsten voor de 1:32 baan.
Ik laat er hier even 1 zien de rest van de 1:32 aanwinsten met beschrijvingen volgen in het volgende Blokpost-32 nieuws.
KISS DRG BR58 1419. Foto CdJ.
Machtige machine in 1:32  gewicht 7 kg uitgevoerd met finescale wielen. Het railmateriaal  wissel 1:6,6 bouwpakket van Fa.Hosenträger. Wissels is gebouwd door Cor.
Er waren ook weer wat nieuwe boek aanwinsten te bekijken meegebracht door Arnold.
Samengevat weer een leerzame en gezellige Blokpost-Nul avond.

CdJ

Geen opmerkingen:

Een reactie posten