Hier het laatste nieuws van de Blokpost-Nul groep.

Volg hier het laatste nieuws van de Blokpost-Nul groep.

maandag 9 maart 2015

Blokpost-Nul Nieuws 8 maart 2015

Laatste weken is er weer veel gepraat en toch ook veel gedaan bij Blokpost-Nul.
Het Neurenberg nieuws is weer uitgebreid besproken en eigenlijk is er niet veel nieuws waar we als zelfbouwers wat mee kunnen. Voor nieuwe Engelse spoor 0 producten is de Guildex de aangewezen tentoonstelling op de Neurenberg show is daar niet veel over te melden. Voor de 1:45 Lenz rijders was er voldoende nieuws van Lenz, MTH en Brawa. Het 1:32 nieuws bracht niets waar we echte enthousiast van werden. Geen interessante DRG locomotieven zoals een hernieuwde uitgave van de BR94 of DRG epoche II wagons en ook in de smalspoorhoek is nog angstig stil behalve het prototype van de 750 mm smalspoor locomotief VI K van KM1. Het prototype van de VII K laat zien dat het een prachtige locomotief gaat worden maar de levering zal nog wel even op zich laten wachten.

Engelse leveranciers met “retirement ”.

Het zat er aan te komen maar nu is dan toch bekend gemaakt dat Martin Finney met “retirement ” gaat. Jammer want voor de zelfbouwers zijn de bouwpakketten van Martin Finney toch kwalitatieve hoogstaand en goed te bouwen. Zelf heb ik er 3 van zijn hand, de GWR 0-6-0 Dean Goods, de GWR 2-4-0 Stella class en de prachtige BG GWR 2-2-2-2 Rover Class. En ook CPL Products gaat stoppen met het leveren van de fraaie producten voor locomotief en rijtuigbouw. In het CPL leveringsprogramma zijn de messing gietwerk onderdelen highlights en van hoge kwaliteit. CPL is de enige leverancier die 1:43,5 manometerschalen levert met de juiste opschriften! We moeten maar hopen dat er een jonge generatie is die deze bedrijfjes wil voortzetten of integreren in hun bestaande producten pallet.
Afbouwen G.W.R wagons en locomotief.
Om een paar bijzondere wagons mee te nemen naar de show in Herwen eind februari is er wat extra tijd besteed aan het afmaken van een aantal GWR wagons en een GWR goederen locomotief. De wagons waar de focus op lag waren de GWR “Scorpion” een kleine wagon waar men een koets mee kon vervoeren en de GWR “Tadpole” een 3 assige wagon waarmee men vis verpakt in kratten of vaten vervoerde naar de grote steden. Beide wagons zijn voorzien van een vacuüm remsysteem en een doorlopende stoomleiding. De wielen zijn van het type “Manshell” en zo zijn deze wagons geschikt om mee te kunnen rijden in de personentreinen. De bouw van de beide wagons zijn uitvoerig beschreven op de projectbladen van de Blokpost-Nul website.

GWR "Scorpion"  Foto CdJ
GW "Scorpion"met koets als lading. Foto CdJ


GWR "Scorpion" volledig vacuüm remsysteem. Foto CdJ.

GWR "Tadpole" fishwagon. Foto CdJ
GWR "Tadpole"compleet vacuüm remsysteem. Foto CdJ.
De GWR 0-6-0 Dean Goods is een locomotief welke ingezet werd voor de vele goederentreinen op het GWR net. De machine was al compleet gebouwd maar zoals het vaak blijft het spuitwerk en de finishing touch meestal liggen. Nu was het een mooi moment om deze fraaie locomotief eens compleet af te maken incl. het in bouwen van de ESU decoder plus geluid. Voor de kleurstelling is gekozen om de GWR kleuren van voor 1928 te gebruiken. Het groen is een stuk donkerder dan het groen wat gebruikt werd na 1928. Het frame is aan de binnenkant in Chinese red en aan de buitenkant Indian red. Dit is een mooie kleuren combinatie en met de wielen ook in Indian red ziet de locomotief er mooi uit. De rookkast plus schoorsteen is zwart. De kroon van de schoorsteen, de dom en de bescherming van de veiligheden zijn glimmend messing. De bufferbalken zijn ook in Chinese red uitgevoerd. Om het geheel netjes te kunnen spuiten is veel afplakwerk nodig wat prima gaat met afplaktape van Tamiya. 
GWR Dean Goods op Tripton at Sea. Foto CdJ
Ook werd het tijd om oude trouwe Revell airbrush eens te vervangen. Gekozen is voor een type waar 3 formaten nozzels in kunnen nl. 0,3 - 0,5 en 0,8 mm. Leverancier HBM heeft  een heel scala aan airbrush tools in hun programma. Ik moet zeggen de nieuwe airbrush ligt lekker in de hand is goed schoon te maken en werkt prettig. Goede investering. Gelijktijdig ook mijn spuitcabine voorzien van betere lichtbronnen welke te richten zijn op het te spuiten object. Alles moet je leren en om te voorkomen dat je het wiel aan het uitvinden bent is een goed boek met alle ins en outs over het spuiten van modellen een goede investering. Het boek wat ik heb aangeschaft heeft de pakkende titel: Airbrushing for Railway modellers by George Dent. Uitgegeven door The Crowood Press in 2011 ISBN 978 1 84797 265 1. Dit 221 pagina’s tellende boekwerk is mijns inziens het meest complete werk wat je op dit gebied kunt kopen. Het is een zeer uitgebreide leerschool van hoe om te gaan met alle facetten van het spuiten van modellen. De locomotief is inmiddels klaar op het aanbrengen van de belijning na en heeft een proefrit gemaakt op de scale seven spoorweg “Tripton at Sea” tijdens de MSV show in Herwen. Om de belijning eenvoudig te kunnen aanbrengen heb ik gekozen om bij de Historical Model Railway Society een set pressfit GWR belijning aan te kopen en daarmee de Dean Goods te voorzien van de juiste belijning. Ik heb dit nog nooit gedaan maar zoals alles in het leven moet er een eerste keer zijn. Als lid van de HMRS kan ik redelijk voordelig deze set met belijning aanschaffen.
GWR Dean Goods Inside motion en ABC aandrijving. Foto CdJ 
Hier nog een foto van de binnenzijde van het frame van de Dean Goods. Veel ruimte is er niet meer er is een speaker in het frame geplaatst en de tweede in de rookkast. Het geluid komt dan ook uit de locomotief en niet uit de tender. De locomotief is geheel gecompenseerd dit geldt ook voor de tender.

Voortgang 1:32 spoorweg.
Afgelopen weken gewerkt aan het bouwen van het laatste stuk frame voor de 1:32 spoorweg “Kupferzell” Op dit baangedeelte komt een klein smalspoorstation en een inrichting om normaalspoor wagons op smalspoor rolbokken te laden. Als het laatste gedeelte klaar is heeft de spoorweg een lengte van ruim 18 meter. Begonnen is om het railplan voor het laatste deel te bepalen. Arnold maakt een tekening waarmee
we de bogen kunnen uitzetten en de wisselsjablonen op de juiste positie kunnen leggen.Uitgebreide beschrijving volgt op het  Blokpost-32 weblog.


Cor de Jong

Geen opmerkingen:

Een reactie posten