Hier het laatste nieuws van de Blokpost-Nul groep.

Volg hier het laatste nieuws van de Blokpost-Nul groep.

vrijdag 26 december 2014

Blokpost-Nul Nieuws 26 december 2014

Voor 2014 is dit al weer het laatste Blokpost-Nul nieuws. Als we terugkijken op het afgelopen jaar was dit ook weer een succesvol en mooie modelbouw periode.

De Blokpost-Nul groep is bijna elke week bij elkaar geweest en er is veel gedaan. Nu we in de schalen 0 en 1 bouwen is er een grote diversiteit van onderwerpen en modellen. Als groep zijn wij ook op pad geweest naar verschillende modelbouw shows, dit zijn gezellige tripjes waarbij we weer veel kennis op hebben gedaan. Bij de verschillende leveranciers de modellen hebben bewonderd die zij in de komende tijd hopelijk gaan leveren. In februari onder de naam Dutch Scale Seven Group een informatie stand opgesteld met gebouwde scaleseven spoor 0 modellen op Rail 2014.

Veel diverse zaken hebben we gedaan op de Blokpost-Nul avonden ik noem er een paar:  ombouwen spoor 1 wagons, bouwen rails en wissels, bouwen spoor 0 wagons, testen van software in combinatie met iPhone en WIFI netwerk, de bekende Fremo Fred in combinatie met System Control 7 van KM1, Digirail servobesturing uitgetest, en een testversie van het besturingsprogramma Modellstellwerk geïnstalleerd en getest in combinatie met Lenz DCC. Uiteraard is er veel nieuws uit de modelbouwwereld is besproken en natuurlijk een mening over gevormd. En een Blokpost-Nul deelnemer kwam met een aantal fraaie spoor 1 modellen aanzetten het afgelopen jaar. Zo hebben we een DB BR95 welke fantastisch gepatineerd was door Michel Stolp, een DB BR 82, en de grote DB BR 45 te gast gehad op de 1:32 baan. Allemaal mooie machines uitgevoerd met finescale wielen. 

G.W.R “Tadpole” fishwagon.
Voor de scaleseven Minehead spoorlijn wordt nu een 3 assige G.W.R open goederenwagon gebouwd. Deze wagen heeft als bijzonderheid een buitenliggend remwerkmechaniek en omdat de wagen met personentreinen mee kan rijden heeft de wagon Manshell wielen en een vacuümremsysteem. Een doorlopende stoomleiding voor de verwarming van de personenrijtuigen is aanwezig vandaar dat deze wagon ook stoomkoppelingen heeft. Extra aandacht geef ik aan deze wagen dus al de witmetalen onderdelen worden vervangen door messinggietwerk van Laurie Griffin en CPL Products. Voor de ophanging van de veren worden extra plaatjes gemaakt met de klinknagelkoppen. Dit detail is niet voorzien in het bouwpakket maar op de prototype foto’s zeer duidelijk te zien. We gaan dit dan maar zelf maken. De wagon wordt voorzien van scaleseven wielen en dat geeft de wagon weer een stuk karakter. De wagon is nog niet helemaal klaar maar toch alvast een paar foto's van de voortgang van de bouw van deze bijzondere wagon. 

G.W.R "Tadpole" Fishwagon. Foto CdJ


G.W.R "Tadpole" details ophanging. Foto CdJ.
Scale seven baan “Minehead”.
In 2014 is er wel veel materieel voor de scaleseven baan “Minehead”gebouwd maar aan de baan zelf is niet veel gedaan. Het bouwen aan de 1:32 “Kupferzell” baan had toch wat prioriteit omdat we met de fraaie 1:32 modellen wilden rijden. In 2015 zal er meer energie gestoken worden in de bouw van de “Minehead” baan zodat we ook met het nieuw gebouwde scaleseven materieel kunnen rijden.

Blokpost-Nul bibliotheek. 
De Blokpost-Nul bibliotheek is ruim voorzien van boek werken, wat niet echt bekend is dat er ook een grote database is waarin modelbouwbladen, informatiebladen, tekeningen, catalogi en folders in zijn terug te vinden. Deze documenten zijn genummerd en opgeborgen in de bibliotheek en via de database terug te vinden. Zelf vind ik het interessant om deze informatie te bewaren. Inmiddels zijn er ook heel interessante documenten toegevoegd. De laatste weken ben ik bezig om een weer grote geschonken verzameling van catalogi, infobladen toe te voegen van merken die veel messing modellen geproduceerd hebben in H0, 0 en 1. Merken als Lemaco, Bavaria, Micrometakit, Philotrain, Fulgurex, Metropolitan enz. Dit is een behoorlijke hoeveelheid werk, maar erg interessant omdat je eigenlijk de geschiedenis van deze firma’s door je handen ziet gaan. En wat zijn er een prachtige modellen gebouwd al in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw. De catalogi zijn soms prachtige boekwerkjes met fraaie foto’s van de prototypen en de modellen waarvan vele al niet meer leverbaar zijn en hun laatste rustplaats gevonden hebben in vitrines ergens op de wereld. In de database zijn inmiddels al ruim 2800 regels aanwezig. Om snel informatie uit de database te halen zijn er een groot aantal opvraag sessies aangemaakt.
Voorbeeld van een fraaie catalogus.
Nieuw is de pagina waar ik overtollig materiaal of materieel te koop aanbied. 

Cor

Geen opmerkingen:

Een reactie posten