Hier het laatste nieuws van de Blokpost-Nul groep.

Volg hier het laatste nieuws van de Blokpost-Nul groep.

vrijdag 27 september 2013

Blokpost-Nul Nieuws 27 september 2013

In het weekeinde van 21 & 22 september j.l. waren de leden en vrienden van Blokpost-Nul te gast bij de Technische Hobbyclub NZH te Haarlem. Dit weekend waren namelijk de open dagen van deze club en waren de deuren opgesteld voor al het belangstellend publiek. Bert Slager en zijn zoon Robbert lieten hun modelbouwvaardigheden zien. Robbert, met de beste ogen van het hele stel, was bezig met de ombouw van materieel van schaal Z (1:220) naar Amerikaans smalspoor in schaal N (1:120) en oogstte veel respect voor zijn verdienstelijke arbeid op minuscuul niveau.
Bert en Robbert geven uitleg. Foto AS
Bert was daarentegen bezig met een messing bouwpakket van zijn zo geliefde Britse stoomloc van het type A4 in de ons veel bekendere schaal 0. Niet alleen kon Bert veel vertellen over deze messing kit, maar ook over zijn bezoek aan het National Railway Museum in York waar onlangs meerdere A4’s tentoongesteld zijn geweest.

Cor bezig met de 1.0 mm houtschroefjes. Foto AS
Naast hem zat Cor de Jong die een demonstratie gaf hoe spoorrails in schaal 1 van de firma Hosenträger in elkaar gezet wordt. Met verbazing aanschouwden geïnteresseerde passanten hoe de vele onderdeeltjes in elkaar geschroefd werden. Deze grote schaal leent zich bij uitstek voor dergelijke verregaande details. Helaas bereikte ons na het weekend het teleurstellende bericht dat de eigenaar en oprichter van het merk Hosenträger, Eberhard Dreyer, stopt met zijn activiteiten en de productie per 1 oktober 2013 overdraagt aan de firma Fine Art Engineering van Hans Joachim Nolte. We hopen vurig dat het materiaal van Hosenträger nog wel goed verkrijgbaar blijft. De zaterdag van het weekeinde was alleen Arnold niet aanwezig. Hij had daar een legitiem excuus voor, want hij was namelijk jarig! Zondagmorgen werd dan ook getrakteerd op appeltaart bij de koffie.

Diverse 1:43,5 en 1:45 gebouwde modellen. Foto AS
Behalve aan de verzameling fraaie modellen in de twee kleine vitrines konden bezoekers ook een kijkje nemen in de boeken die slechts een greep uit de bibliotheek van Blokpost-Nul was.

De Arend met rijtuigen vertrokken uit Haarlem. Foto AS
Een primeur èn première was de nieuwe Hollandse breedspoorbaan van Joop Bluijs, jawel wederom in schaal 0. Dit kleine maar fijne baantje toont een impressie van de eerste Nederlandse spoorlijn tussen Amsterdam en Haarlem. Destijds gebouwd als breedspoor. 
Joop vertelt over zijn fraaie Haarlem 1850 modelbaan. Foto AS
Joop heeft een uniek baantje gemaakt, waarbij hij tijdens de bouw geen enkele uitdaging uit de weg ging. Vrijwel alles moest zelf gebouwd worden en klopte meermaals aan bij Blokpost-Nul voor advies, tips en gezelligheid. Voor Joop was dit optreden een generale repetitie voor komende tentoonstellingen. Deze baan is zodanig ontworpen dat hij met al zijn achtergrondplaten, verlichtingslijsten en schragen net past in de stationwagen van Joop. Zo hoeft hij geen extra kosten te maken voor een huurauto of aanhangwagen.
De fraaie door Joop gebouwde Arend. Foto AS
Behalve het baantje van Joop had Marcel Geurtjens ook twee modulen meegenomen met een locdepot. Vele bezoekers stonden lange tijd gefascineerd te kijken hoe Marcel op dit beperkte emplacement met draaischijf, locloods, en kolenbelading zijn locomotieven met authentiek geluid rangeerde van het ene spoor via de draaischijf naar het andere. Marcel had veel aanspraak en genoeg stof om over te discussiëren met de gebiologeerde bezoekers.
Marcel met zijn DCC bestuurde modulen. Foto AS.
De "Nederlandse Sik" voelt zich prima thuis op het depot. Foto AS.
Beneden in de kelder waar de clubruimte van de THC Haarlem zich bevindt was er nog veel te zien voor de liefhebbers, zoals een baan in schaal h0 en N. Eén van de banen is geschikt voor zowel 3-rail wisselstroom als 2-rail gelijkstroommaterieel. Aan de bar kon de inwendige mens verzorgd worden. Ook buiten op het terrein kon men de modelbouwactiviteiten en creaties zien van de leden van de Technische Hobbyclub NZH Haarlem. Er was een bootjesvijver en tientallen modelboten, groot en klein. Juist voor de tevens aanwezige ‘live-steam’-modellen is het buitenterrein natuurlijk uitermate geschikt. Een stoomtractor en een model van een NS ‘Sik’ op een stukje 7¼” baan verzorgden ritjes voor kinderen die graag van de gelegenheid gebruik maakten. Grote party-tenten zorgden voor voldoende beschutting voor de leden van de THC Haarlem en zijn bezoekers.De ruimte waar wij te gast waren was beschikbaar gesteld door een kunstschilderes en menig bezoeker was ook onder de indruk van de creaties van onze hostess. Zondagmiddag rond vier uur waren de open dagen officieel ten einde. Behalve dat de zaal natuurlijk snel ontruimd moest worden, was de gebruiksvoorwaarde ook dat alle aan de kant geschoven objecten en meubilair weer exact op de oorspronkelijke plek zouden worden teruggeplaatst. Het team van de THC wist dat niettemin te klaren zodat naderhand je niet meer kon zien dat wij er waren geweest. Desondanks blijven natuurlijk de herinneringen aan dit gezellige evenement.

AS

Geen opmerkingen:

Een reactie posten