Hier het laatste nieuws van de Blokpost-Nul groep.

Volg hier het laatste nieuws van de Blokpost-Nul groep.

maandag 18 mei 2020

Blokpost-Nul Nieuws 18 mei 2020

Het zijn rare tijden waar we nu mee te maken hebben maar we zullen er voorlopig mee moeten dealen.

De Blokpost-Nul vrienden komen al enige tijd niet meer bij elkaar en dat is wel jammer en ook een gemis. Laten we hopen dat we in de nabije toekomst weer van start kunnen gaan maar als we nog enige tijd de 1,5 meter afstand moeten houden zal dit niet eenvoudig lukken die ruimte is er niet in de praathoek.

Gelukkig hebben we per mail en telefoon nog wel contact met elkaar maar dat is het dan ook wel.
Zelf plaats ik op het spoor 0 forum een aantal zaken waar ik mee bezig ben want er lopen genoeg projecten waarover iets te vertellen is.

Zelf blijf ik gewoon thuis en dat is geen straf want er is genoeg te doen aan de modelbanen en ook het huis vraagt weer wat aandacht. Een aantal projecten komen nu toch in de stroom versnelling en vorderen gestaag.

Om regelmatig wat nieuwe aanwinsten in de Blokpost-Nul bibliotheek te laten zien zijn 3 pagina's toegevoegd waar ik deze laat zien.

1:32 Kupferzell vorderingen.

20,5 Meter draaischijf.

Er wordt hard gewerkt aan de 20,5 mtr draaischijf welke gebouwd wordt naar het voorbeeld van de draaischijf te Ottbergen. De elektrotechniek om de draaischijf te kunnen bedienen is klaar en getest. Alles gebouwd volgens de oude principes met schakelaars, relais, reed contacten enz. gewoon het gouwe ouwe telecom werk. Leuk om te bedenken en te bouwen. De mechaniek om de draaibrug te laten draaien en op de gekozen locaties te laten stoppen is ook gereed degelijk gebouwd met zwaar materiaal. Nu nog de bovenbouw waar een groot gedeelte ook al klaar is.

20,5 mtr. draaischijf in aanbouw. Foto CdJ 
Het normaalspoor railplan is compleet ook alle sporen rondom de draaischijf zijn aangelegd wat nog moet gebeuren zijn de sporen in de locomotieven loodsen. Wel is er nog werk aan de sporen en wissels van het smalspoorstation hier zijn al wel stappen gemaakt maar en is nog wel wat te doen.

Mechanisch "Stellwerk".
En ander aardig maar arbeidsintensief project is het bouwen van de mechanische "Stellwerke" waarmee de wissels en seinen bediend gaan worden. Het ontwerp is klaar en een prototype van de wissel- en seinhandel is klaar en kan als bouwdeel gemaakt gaan worden in de aantallen welke nodig zijn. Begonnen is er al met het "Stellwerk" voor het verdwijnstation om hier mee ervaring op te doen. De interface tussen het DCC systeem en de "Stellwerke" is voor de gehele spoorweg gereed.

"Stellwerk" handel eigenbouw. Foto CdJ. 

1:43,5 Minehead vorderingen.

Bouw van het station.

Ook de aanleg van het GWR station Minehead gaat langzaam vorm krijgen er wordt gewerkt aan het lange perron en de bijbehorende sporen.  Al de rails worden zelf aangelegd compleet met houten biels correcte railstoelen en railprofiel dit is wel veel werk maar het resultaat is realistisch. De ombouw van het rollend materieel van fine scale naar scale seven is ook al voor een groot deel gedaan. Mijn plan is wel om voordat we echt last krijgen van de Brexit ik er voor ga zorgen dat ik alle assen met scale seven wielen in huis heb. Je weet maar nooit hoe lastig het straks allemaal gaat.

Minehead perron met Dean Goods. 
1:43,5 Rollend materieel voor Minehead.

GWR Gaswagen "Cordon"Dia. DD5.

Gebouwd wordt er aan een GWR Gaswagen  Dia. DD5 met de fraaie telegrafische naam "Cordon". Deze wagens werden ingezet om afgelegen station te voorzien van gas voor de rijtuigen en stations verlichting. GWR had een heel netwerk van gasvulstations. De wagens werden zeker in het begin gebouwd waar men oude onderstellen van rijtuigen of wagons gebruikte. Op een uitgebreid projectblad wordt de bouw van het model vastgelegd. Wagon wordt gebouwd met de onderdelen uit een Laurie Griffin bouwpakket maar behoefd wel de nodige modificaties.

Projectblad GWR "Cordon"

GWR Cordon gaswagen N0 2. 
Walsen van de gasketels. Foto CdJ.

GWR Matchtruck Dia. L4.
Voor de al aanwezige Cordon-Sheldon spoorweg kraan wordt een "Matchtruck" Dia. L.4 gebouwd deze wagon is speciaal er voor om de kraanarm op te laten rusten en zo de kraan naar een andere locatie te kunnen vervoeren.

Cowan&Sheldon spoorwegkraan met de L.4 matchtruck.
Van deze wagen is geen 1:43,5 bouwpakket we moeten zelf aan de slag om onderdelen te tekenen en te maken.

Projectblad GWR Matchtruck L.4




Geen opmerkingen:

Een reactie posten