Hier het laatste nieuws van de Blokpost-Nul groep.

Volg hier het laatste nieuws van de Blokpost-Nul groep.

woensdag 29 oktober 2014

Blokpost-Nul Nieuws 29 oktober 2014

Afgelopen tijd is er toch wel weer wat gebeurd bij de Blokpost-Nul groep. Praktisch elke week op de vrijdagavond komen we bij elkaar het is maar zelden dat we overslaan. Zoals in een eerdere Blokpost-Nul nieuws werd vermeld is er een mengeling tussen 1:32 en 1:43½ ontstaan. De werkmethoden voor beide schalen komen veelal overeen en worden dan ook door elkaar toegepast. Regelmatig discussies over de uitvoering van modellen welke door de verschillende leveranciers geproduceerd worden. Kees Birkhoff is inmiddels al weer een jaar trouwe bezoeker van de Blokpost-Nul avonden en zorgt er door zijn kennis van geproduceerde modellen in verschillende schalen en zijn belangstelling voor de oude Franse spoorwegen voor een interessante toevoeging. Regelmatig is de inhoud van een Frans modelbouwblad onderwerp van een discussie. Het is in Nederland niet zo bekend maar de Franse modelbouw in de schalen 1:43½ en 1:32 is heel interessant. Bekend zijn de door Frits Thies in schaal 1:43½ gebouwde Franse locomotieven van het merk Semblat. Zeer complexe maar fraaie modellen.

De producten van Parliamentary Trains.
Deze firma produceert modellen van rollend materieel uit de begin periode van de spoorwegen. Mooi gemaakt maar niet echt de periode die door ons gehanteerd wordt.
Wel bruikbaar zijn de twee bouwpakketten van de door paarden getrokken rijtuigen. Deze kleine rijtuigen passen uitstekend in de periode rond 1900 waarin de Minehead spoorweg en de 1890 periode waarin Kingswear gebouwd worden. De beide modellen zijn op de schaal 1:43½ en passen dan ook precies in de S7 standard die we voor Minehead en Kingswear hanteren. Het is best lastig om voor de perioden rond 1900 rijtuigen enz. te vinden er zijn wel wat producten in de markt verkrijgbaar maar veel is er niet. De twee rijtuigen van Parliamentary Trains zijn dan ook een welkome aanvulling. Figuurtjes geschikt voor de 1900 periode zijn er niet in overvloed jammer want de periode is erg interessant om als onderwerp te gebruiken.

Brougham rijtuig compleet. Foto CdJ.

Brougham rijtuig met koetsier en paard. foto CdJ

Gestopt met  het proto 45 DB 1960 project.
Ooit is er een begin een plan gemaakt om een modulaire baan te maken met als onderwerp DB 1960. Als standaard was gekozen voor proto 45. De Duitse tegenhanger van de Engelse S7 standaard. Cor had al wat Lenz materieel aangekocht maar dit bleef maar werkeloos in de vitrine staan. Het ontwerp was al opgezet maar kwam niet echt van de grond. Het besluit is genomen: er wordt geen tijd meer gestopt in dit project. Het Lenz materieel wordt door Cor verkocht. De wagons hebben inmiddels al een andere eigenaar gevonden. Voor de locomotieven worden nog nieuwe eigenaars gezocht. Modellen moeten rijden en niet hun leven slijten in een vitrine is het motto.

Toekomst Minehead en Kingswear.
Regelmatig komt de vraag wat gebeurt er met 1900 - 1910 Minehead en 1880 - 1892 Kingswear. Nu daar is een simpel antwoord op er wordt gewoon aan deze projecten verder gebouwd. Om verder te kunnen bouwen aan Minehead en Kingswear is er inmiddels materieel genoeg in bouwpakketvorm aanwezig. Er zal nog wel wat tijd in moeten worden gestopt om de bouwpakketten af te bouwen. Ook is het plan om het jaren 30 rollend materieel wat op de voormalige Andoversford baan dienst deed om te bouwen naar de S7 standaard. Als deze ombouwactie compleet is uitgevoerd kunnen we door het wisselen van het rollend materieel het Minehead station ook in de 30er jaren plaatsen. Het railplan was in die jaren niet drastisch gewijzigd. Het meeste werk is de locomotieven ombouwen naar S7 en voorzien van een eenvoudige DCC decoder. De GWR 0-6-0 2028 Saddle tank is inmiddels omgebouwd en past door het bouwjaar 1888 en lang dienstverband in beide perioden. De wagons is een stuk eenvoudiger gewoon de fine standard wielstellen omwisselen voor S7 wielstellen. Met een kleine investering is dit rollend materieel weer in te zetten. Al dit materieel is zelf gebouwd en je wilt het dan toch ook weer zien rijden. Een klein aantal wagons passen in beide perioden dit zijn dan voornamelijk de PO (Privat Owner) kolenwagons.

Minehead linkerdeel station. 

Minehead rechterdeel van het station.

GWR 0-6-0 Saddle tank omgebouwd naar S7 standaard. Foto CdJ.
CdJ

Geen opmerkingen:

Een reactie posten