Hier het laatste nieuws van de Blokpost-Nul groep.

Volg hier het laatste nieuws van de Blokpost-Nul groep.

zaterdag 14 juli 2012

Blokpost-Nul Nieuws 14 juli 2012

Ondanks de aangebroken vakantie periode gaan bij Blokpost-Nul de activiteiten gewoon door. Een nieuwe ontwikkeling is het aanbrengen van een Hall sensor met mageetjes in de ABC tandwielkasten die we gebruiken om de locomotieven aan te drijven. Deze tandwielkasten met motor zijn van hoge kwaliteit en er is ruimte om ook nog het sensor systeem in te bouwen. Als eerste is het grote tandwiel welke op de aandrijfas komt voorzien van 4 stuks 2 mm gaatjes met een diepte van 1,5 mm. Om de verdeling van 90 grd nauwkeurig te kunnen maken is gebruikt gemaakt van een zgn. verdeelinrichting. Zo'n verdeelinrichting is een ontzettend handige tool waarmee je zeer nauwkeurige verdelingen kunt maken. Ik heb zo'n  hoogwaardig apparaat als kado gekregen toen ik 40 jaar werkzaam was bij de firma waar ik nu inmiddels al 45 jaar rond huppel.
Eerst met een centerboorje de centers bepalen.
Hier is de verdeel inrichting duidelijk te zien.
De verdeelinrichting is geplaatst op de kruistafel van de freesmachine. De freesmachine heeft een diepte instelling welke per 0,01 mm is in te stellen dit maakt het eenvoudig om gaatjes met de juiste diepte van 1,50 mm te boren. De in Dortmund aangeschafte ER8 spantangen set kwam bij dit werkje prima van pas. De verdeelinrichting heeft een vatting voor MK1 tools. De ER8 spantanghouder is ook een MK1 uitvoering en past dan ook zeer nauwkeurig. De bewerking is als volgt na dat er 4 centers geboord zijn gaan we met een 2mm boortje de gaatjes boren. Na elk gaat je wordt de verdeelschijf met 90 grd verdraaid en na 4  maal zijn we rond. Bij zo'n verdeelinrichting zijn ook schijven beschikbaar met verdelingen, met behulp van deze schijven kun je de meest vreemde verdelingen in graden maken. Kortom een zeer nuttig stuk gereedschap.
Bewerking geslaagd de magneetjes passen in de gaatjes.
Het vervolg is de inbouw van de Hall sensor in de tandwielkast. De Hall sensor wordt op een plaatje kunststof gelijmd en dit plaatje wordt aan de binnenkant van de tandwielkast gemonteerd.
Tandwiel weer gemonteerd in de tandwielkast.
Het vervolg komt in de de volgende Blokpost-Nul  Nieuws. Hard wordt er ook gewerkt om de GWR 0-6-0 Dean Goods af te maken. Na een laatste controle of nu wel alle detail onderdelen gemonteerd zijn, zijn de tender- en locomotief bovenbouw nog eens goed gestraald met aluminiumoxyde van 200μm om de laatste soldeerresten en vuil te verwijderen, na ontvetten met wasbenzine zijn deze delen in de primer gezet.
Een goede droging is belangrijk voordat de volgende bewerking wordt uitgevoerd.
De kleurstelling voor deze locomotief wordt zoals deze was in de periode 1900 - 1910. Dit houdt in dat de frames, wielen enz. in de kleur Indian Red (RailMatch nr. 609) worden gespoten en de binnenkant van het frame China Red (RailMatch nr.608). Het verschil is dat Indian Red een rood bruine tint heeft en China Red een helder rode tint heeft. China Red wordt ook voor de bufferbalken gebruikt. De bovenbouw van locomotief en tender worden GWR Loco Green pre.1928 (RailMatch nr.600)  zoals in die periode gebruikelijk was. Dit is wat anders als de bekende jaren 30 GWR kleuren zoals licht groen met zwarte frames en wielen. Natuurlijk is dit ook weer een leuke klus om te doen. Voor het spuitwerk worden zoals eerder genoemd de producten van RailMatch gebruikt deze firma levert de juiste kleuren die we nodig hebben.

Arnold heeft inmiddels de tekeningen ontvangen die we in het NRM in York hebben bekeken. De tekeningen worden als je dit hebt aangegeven bij de bestelling aan het NRM netjes op een CD rom aan je huisadres afgeleverd. Dit is voor de modelbouwers die uit de orginele bronnen willen werken een uitstekende service.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten