Hier het laatste nieuws van de Blokpost-Nul groep.

Volg hier het laatste nieuws van de Blokpost-Nul groep.

zondag 10 juni 2012

Blokpost-Nul Nieuws 10 Juni 2012

De afgelopen Blokpost-Nul avond hebben we uitgebreid onze reis naar Groot Britanniƫ besproken en Marcel bijgepraat van wat we daar allemaal hebben beleefd. Arnold vertelde het al uitgebreid op het forum. We hebben de spullen die we nodig hebben om onze locomotieven in de juiste kleur te spuiten daar allemaal gekocht en meegenomen. Met een vliegtuig gaat dat allemaal niet meer. Maar goed voorlopig voorraad genoeg. Juist voor de periode waarin wij bouwen GWR 1900 -1910 zijn de juiste kleuren beschikbaar bij de merken Railmatch en Phoenix. Wij hebben gekozen voor Railmatch. Nu het nog netjes op het materieel aanbrengen. Ook hier geldt oefening baart kunst, we zullen het zien.

Veel mooie locomotieven inhet NRM dit is er 1 van.

Indruk van een 0 modelbaan in Hallifax
ESU V4.0 rev. 2012 sounddecoder inbouwen.
In de dagen vooraf aan deze avond ben ik bezig geweest om de GWR 0-6-0 Dean Goods van een ESU soundecoder te voorzien. Ik heb gekozen voor een ESU soundecoder om dat de Engelse leverancier South West Digital deze sounddecoder kan voorzien van het typische Engelse geluid wat behoort bij een 2 cylinder locomotief met vacuum beremming. Nu zijn de soundtracks voor een GWR 0-6-0 Dean Goods praktisch dezelfde als van een GWR 0-6-0 Panniertank. De keus gemaakt voor het Panniertank geluid. Tijdens de Hallifax bijeenkomst van de Gauge 0 Guild gesproken met een modelbouwer welke zich had toegelegd op geluid in de Engelse locomotieven en deze gaf aan dat voor de Dean het geluid van de Pannier gelijk is. Belangrijke tip die we meekregen was zorg er voor dat je de luidsprekers in de locomotief kwijt kunt die verhoogt de realistische weergave van de geluiden. Luidsprekers in de tender moet je proberen te voorkomen. Met die wijsheid aan de slag gegaan en wat proeven genomen. En inderdaad de luidsprekers in de locomotief geeft het meest realistische beeld. Het is in mijn geval mogelijk om een luidspreker van 16 mm in de rookkast te plaatsen en een zelfde 16mm tussen het frame onzichtbaar achter de vuurkist. De luidspreker in de rookkast geeft een extra effect omdat ik bij mijn locomotieven die ik nu bouw altijd een holle pijp plaats ipv een massieve messing. Als er bij de kit een massieve messing pijp meegeleverd is wordt deze voorzichtig uitgeboord.

Bekabeling monteren.
Om de electronica knap in te bouwen is er voor gekozen om een MTC 21 montage plaatje te kopen waarop later de sounddecoder kan worden geplaatst dmv van een connector. De electronica wordt bij de Dean in de tender geplaatst tesamen met het ESU PowerPack. Om de bedrading naar de locomotief los te kunnen halen is gekozen om tussen de locomotief en tender een connector te plaatsen met 22 aansluitpunten. Dit maakt de montage wat een voudiger een overzichtelijk.

Sounddecoder, PowerPack en montageplaat in tender.
Op de bovenstaande foto is te zien hoe het is opgelost de bedrading hangt nog los maar wordt gemonteerd op het montage plaatje. De bedrading is door twee dunne krimpkousjes geleid onder de tender door naar de 22 polige connector.
22 Polige connector aan het tenderdeel.
Elk pennetje waaraan draden gemonteerd zijn is apart afgeschermd met een heel dun kousje om sluiting te voorkomen. Voor de aansluitingen waarover de motorstroom loopt is de bedrading dubbel uitgevoerd en ook twee pennen in de connector gebruikt. Verder is het redelijk simpel op de contra connector de bedrading van de locomotief aansluiten. Die connectoren kosten amper niets maar geven wel een stuk gemak als je de locomotief van de tender wilt scheiden voor bijv. onderhoud.

Luidsprekers met klankkastje en 22 polige connector.

ESU PowerPack
De ESU PowerPack is maar een klein stukje electronica. Deze electronica zorgt er voor dat de condensator waarin de energie wordt opgeslagen keurig geladen wordt en zorgt er ook voor dat als je de locomotief op de programmeerrail zet dit gewoon werkt en je niet de condensator behoeft los te halen. Ook zorgt de electronica er voor dat als er meerdere locomotieven op het spoor staan welke voorzien zijn van een PowerPack de inschakelstroom naar de condensatoren wordt gereguleerd en de inschakeling van het systeem zonder problemen gebeurt. De Hall sensor type TLE4905G voor de synchronisatie is inmiddels ook geleverd die kunnen we ook gaan inbouwen. Als dit gelukt is dan volgt een foto.

Verlichten GWR olielantaarns.
Een ander hoofdstuk is het verlichten van de kleine GWR olielantaarns die op de locomotieven zitten. Ik heb gekozen om de GWR olielantaarns van CPL te kopen. Deze lantaarns hebben het voordeel dat ze voorzien zijn van een losse kunsstof  lens. De methode die ik bedacht heb om deze lantaarns te verlichten is de volgende: Vanaf de onderkant wordt er een gaatje van 2,5 mm geboort totdat de ruimte bereikt is waar in de lens komt. Voor het gele olielamplicht heb ik gekozen voor een SMD ledje van 2,0x1,0x,1,0 mm type nummer LYR976 (0805) deze past precies in het geboorde gaatje en komt voor het gaatje waar de lens in komt. Aan het SMD ledje twee dunne posein draadjes gesoldeerd onder een loep. Om wegspringen van het SMD ledje te voorkomen plak ik het op een stukje dubbelzijdig plakband. Hierna het SMD ledje een aantal keren in de blanke lak gedompeld om de aansluitingen te isoleren en na droging het SMD ledje met draadjes in het lantaarntje gelijmd met een druppeltje secondenlijm. Vooraf wel de lantaarn schilderen en het lensje pas maken. het effect is subliem op de GWR 0-6-0 2028 Panniertank zijn alreeds 2 lantaarns gemonteerd en ze werken. Kosten van het SMD ledje 10 Eurocent.  Het is wel een friemel werkje maar geeft veel voldoening als je de lantaarns ziet branden en je ziet geen bedrading.


Voor het vergelijken van de maten hier de 3 onderdelen naast elkaar. Links het messing gietdeel van de GWR olielantaarn, rechts het kunsstof lensje en in het midden het 2,0x1,0x1,0 SMD ledje. Lantaarn plus lensje geleverd door CPL het SMD ledje door Conrad. Voor de niet electronica mensen onder ons SMD betekent Surface Mounted Device. Zo'n SMD onderdeel heeft geen aansluitdraadjes maar hele kleine soldeervlakjes waarmee het onderdeel direct op de aansluitpads van de print gesoldeerd wordt.


CdJ

Geen opmerkingen:

Een reactie posten